Activităţile Proiectului#3. Dezvoltarea sistemuluide învatare la locul de munca
#3.1
Încheierea parteneriatelor / convenţiilor între furnizorii de educaţie şi formare profesională şi partenerii de practică.
Proiectul prevede realizarea programelor de invatare la locul de munca identificand companii care sa desfasoare activitati care sa raspunda obiectivelor stagiilor de practica ale elevilor conform regulamentului de efectuare a stagiilor de practica, din planul de invatamnat existent la nivelul fiecarei institutii.
#3.2
Crearea unui sistem de informare coordonată
Corelarea ofertei educationale cu cerintele pietei muncii este o conditie esentiala pentru constituirea premiselor pentru un mediu economic sanatos, care sa poata raspunde unei politici de dezvoltare durabila coerenta si eficienta. Insa acest proces nu este nici pe departe unul simplu de potrivire a ofertelor de locurilor de munca existente cu competentele absolventilor de invatamant. Este evident ca este mai mult, fiind corelate prin dimensiuni ce tin inclusiv de contextul social la nivelul comunitatilor si strategiilor de dezvoltare comunitara existente.
Ne propunem sa construim un sistem inovativ de facilitare a practicii elevilor, care sa aiba rolul de „veriga lipsa” din lantul competentele formate in sistemul de educatie la nevoile reale ale pietei muncii.
Un astfel de model va avea urmatoarele componente:
O componenta de analiza a pietei muncii, atat din in ce priveste nevoia de specialisti, dar si a ofertei de educatie si formare disponibila in regiune si in zonele limitrofe; practic se va porni de la o analiza detaliata in faza initiala a proiectului, urmata de o analiza recurenta, pe mai multi indicatori, printr-o metodologie de tip „observator de competente”. In acest sens, se vor investiga atat prin analize cantitative (chestionare aplicate) cat si calitative prin interviuri structurate si semi-structurate, prin focus-grupuri tendintele pietii, dar si analize detaliate structura pietii muncii si a nevoilor de formare profesionala, pentru a identifica „gap-uri” si oportunitati atat pentru potentiali investitori, dar si pentru preluarea anumitor specializari in sistemul de educatie. Informatiile vor servi atat elaborarii/adaptarii programelor de practica din anul curent, dar si pentru viitor, respectiv anii care urmeaza.
Indentificarea si consolidarea unui cadru partenerial – inclusiv formalizarea acestuia, prin participarea actorilor relevanti in plan local/ regional (agenti economici, camera de comert, sindicate, UAT, reprezentanti pactelor regionale, etc) care sa poata defini o strategie pe linia dezvoltarii de competentele locale in raport cu nevoile pietii. Cadrul partenerial ca fi formalizat prin semnarea de protocoale de colaborare, care sa stabileasca inclusiv roluri si responsabiltati pe care fie care actor le poate asuma in centext.
Implementarea unui sistem eficient de comunicare. In acest sens, se va dezvolta in acesta activitate atat un portal care sa colecteze si sa publice informatiile relevante, buletinele informative trimestriale referitor la piata muncii, dar si sa mentina, prin intermediul social-media (Facebook, Twitter, Google+, etc) mentinerea contactului si un schimb eficient de informatii atat cu actorii relevanti, grupul tinta, dar si publicul larg.