Subactivitate A2.1 Gestiunea grupului tinta - inregistrare si mentinere in activitati
Recrutarea grupului țintă reprezintă componenta cantitativa a activității de cooptare in proiect a persoanelor pentru care acesta a fost conceput respectiv, elevi inmatriculati in sistemul national de invatamant. Selectia grupului tinta se va realiza respectand principiile egalitatii de sanse, non discriminarea pe baza unei decizii din partea comisiei constituite in cadrul proiectului dupa evaluarea candidaturii fiecarui elev. Unul dintre factorii cheie pentru succesul proiectului este gestiunea activa a grupului tinta, care presupune mentinerea contactului permanent cu acestia, informarea cu privire la actiunile si activitatile proiectului, in scopul mentinerii interesului pentru participarea la activitatile proiectului. Gestiunea activa a grupului tinta - inregistrare, preselectie, monitorizarea tipurilor si intensitatii operatiunilor in care este implicat, a prezentei, rezultatele obtinute, gestiunea comunicarii cu actorii relevanti (elev, scoala, parinti, consilier, tutor de practica, alti furnizori implicati in gestiunea carierei) se va face prin intermediul unei aplicatii web.
Subactivitate A2.2 Furnizarea de servicii de consiliere și orientare de cariera
Serviciile de consiliere si orientare profesionala furnizate in cadrul proiectului presupun o interventie de dezvoltare, in avans, a deprinderilor şi abilitatilor necesare elevilor pentru managementul propriei cariere si dobandirea de competente care raspund necesitatilor pietei muncii. Din aceasta perspectiva, urmand prevederile Ordinului comun MECTS - MMFPS nr.4469/12.06.2012/nr.1804/03.07.2012, proiectul isi propune funizarea unui pachet de servicii de consiliere si orientare in cariera centrat pe cinci tipuri principale de intervenţie. Sistemul de furnizare a serviciilor de consiliere va fi unul inovativ, adaptat varstei si intereselor grupului tinta, acestea find furnizate atat in sistem online (testare, consiliere individuala, etc) cat si fata in fata, avand ca prioritate furnizarea serviciilor personalizate si adaptarea programului de consiliere pentru fiecare beneficiar din grupul tinta, astfel:
„Informarea cu privire la cariera” interventie ce poate fi realizata online sau fata in fata, cu rol de informare a beneficiarului cu privire la procesul de consiliere şi orientare a carierei dar si cu rol de preselectie a grupului tinta participant la activitatile de consiliere si activitatile ulterioare. Astfel, in aceasta etapa proiectul isi propune informarea grupului tinta cu privire la informaţiile necesare pentru a planifica procesul de cariera (de exemplu se pot oferi informaţii despre diferite ocupaţii, abilităţi, oportunităţi de învăţare, tendinţe ale pieţei muncii, programe oportunităţi de muncă etc) in functie de interesele beneficiarilor. In etapa de preselectie a grupului tinta se vor lua in considerare identificarea nevoilor de consiliere, domeniile de interes, motivatia de participare la activitatile proiectului etc.
„Educatia cu privire la cariera” reprezinta un demers educaţional pe termen lung cu scopul de a dezvolta competenţe şi atitudini necesare pentru planificarea şi dezvoltarea carierei. Astfel in acesta interventie, fiecare beneficiar din grupul tinta va primi sprijin in initierea unui plan de dezvoltare a carierei vizand domeniul autocunoaşterii şi dezvoltării personale, cât şi în cel al explorării oportunităţilor educaţionale şi profesionale.
„Consilierea carierei” reprezinta un tip de interventie centrat pe sprijinirea grupului tinta in clarificarea scopurilor, aspiratiilor si intelegerea propriei identitati precum si in luarea unei decizii informate, pentru initierea tranziţiei de la școală la piața muncii. Astfel, in aceasta etapa a interventiei vor fi furnizate, in sistem online, teste de interese pentru beneficiarii grupului tinta.
„Consilierea pentru angajare” reprezinta o etapa a interventiei centrata pe stabilirea/clarificarea unor scopuri cu privire la angajare, pentru beneficiarii GT care isi doresc acest lucru. Astfel in cadrul acestei interventii beneficiarii vor primi informatii cu privire la modalitatile de accesare a unui loc de munca, oportunitati existente precum si sprijin in dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a căuta şi obţine un loc de muncă (de exemplu: redactarea unui CV, abilităţi necesare participării la un interviu).
„Plasarea ” are ca scop principal sprijirea grupului tinta pentru găsirea unui loc de muncă.
Urmare a activitatilor, elevii din grupul tinta vor putea beneficia, in afara serviciilor de consiliere, intr-un sistem care sa permita plierea/ personalizarea/ centrarea acestora pe nevoile si interesele acestora, un set de instrumente de care sa permita ghidarea acestora (ex. ghid competente acces pe piata muncii) eficienta, si care vor fi realizate si puse la dispozitia acestora in cadrul proiectului. Acestea vor fi in mare masura pe format electronic, disponibile pe platforma de consiliere realizata in cadrul proiectului.