Buletin informativ piata muncii - aprilie 2021 - Cum a transformat pandemia piata muncii
Pandemia SARS – COV2 a avut un impact major asupra pieței forței de muncă și a obligat angajatorii să iși regândească procesele de recrutare și selecție.
Piața muncii a fost bulversată, restricțiile au schimbat ierarhia celor mai căutate joburi, profesiile și meseriile și-au schimbat condițiile de practicare. Cele mai solicitate locuri de muncă vin din domenii care, înainte de războiul declanșat de coronavirusul SARS-CoV-2, nu erau nicicum în topul preferințelor.
Piața forței de muncă oferă noi și importante oportunități pentru procesatori și retaileri în această perioadă. După mai mulți ani în care criza de personal era în lista de amenințări în primele patru poziții pentru orice proiect de dezvoltare în industria bunurilor de larg consum, în doar câteva săptămâni pandemia a dus piața muncii la nivelul anilor 2010-2011.
Începând cu luna aprilie, site-urile de recrutare abundă de oferte pentru posturi de transformation manager, în timp ce multe alte oferte de joburi fie au dispărut, fie sunt amânate. Este un semnal clar că multe companii pregătesc, într-o formă sau alta, o remodelare a business-ului prin care să se adapteze la noile condiții de piață. Momentul actual poate reprezenta o bună oportunitate pentru echipele aflate în permanentă dezvoltare din retail, dar și un moment prielnic pentru procesatori de a share-ui informații și experiențe cu fabrici din Europa, prin recrutare de personal specializat. Conform datelor furnizate către Ministerul Afacerilor Externe de consulatele din țări membre ale Uniunii Europene, pandemia a întors în România aproximativ 4.200 de brutari și patiseri și peste 6.000 de măcelari, în timp ce numărul tehnologilor (nu doar cei din industria alimentară) este evaluat la aproximativ 5.600.
Dar ceea ce este cel mai important, site-urile de joburi anunță că în luna aprilie au înregistrat un aflux de conturi nou deschise, din care aproximativ 55% sunt cu experiență profesională pe piețele Europei vestice. Păstrând proporțiile, asta înseamnă că o bună parte dintre românii întorși în țară în ultimele două luni ar alege să rămână acasă dacă ar găsi o ofertă de job pe care ei să o considere corectă.
De această oportunitate încearcă deja să profite o serie de procesatori din industria alimentară. Compania de recrutare Humangest Group are în continuare poziții de recrutare deschise pentru operatori producție în industria alimentară, în zona de vest a țării. În nord-vest, Unicarm anunță pe site-ul propriu și în rețelele sociale că angajează personal pentru măcelării, pentru abatoare și pentru procesare. Diametral opus, la Vaslui, Vascar a considerat că acesta este momentul potrivit pentru a întări echipa cu profesioniști și a publicat anunțuri pentru angajări imediat după Sărbătorile Pascale.
De cealaltă parte, retailerii continuă expansiunea și, în paralel, recrutarea de personal. Kaufland anunță 250 de posturi libere, Lidl caută personal pentru un nou magazin. Profi, de asemenea, recrutează personal pentru diverse poziții în toate zonele din țară.
Efervescența cu care se fac recrutări în această perioadă tulbure are în mod clar în obiectiv atragerea de personal din rândul celor disponibilizați, din rândul celor întorși din străinătate sau din rândul tinerilor absolvenți.
Angajatorii sunt mai flexibili în ceea ce privește formele de lucru, foarte multe companii lucrează în stil hibrid (office și remote), având astfel posibilitatea de a oferi o flexibilitate mai mare angajaților și făcând posibil echilibrul work-life.
Atât angajații care au access la o mai mare varietate de joburi în companiile dorite și cu posibilități de a avea pachete salariale mai atractive, cât și angajatorii vor avea acces mai usor la specialisti, fără a genera costuri suplimentare, astfel existând o posibilitate mai mare de a dezvolta piața forței de muncă și noi oportunități.
În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.