Având în vedere efectele pandemiei foarte mulți angajatori au adoptat măsuri de flexibilitate a desfășurării raportului de muncă, in vederea respectării distanțării sociale. De asemenea, munca de acasă sună ca un vis pentru mulți angajați. Munca de acasă își dovedește din plin beneficiile mai ales în acest context, dar este o soluție bună și în condiții normale, fie și doar pentru că se câștigă timpul pentru a merge și a te întoarce de la job.
Care sunt avantajele unui birou la domiciliu?
1.Productivitate crescută
În domiciliul tău îți poți amenaja biroul cu toate accesoriile necesare de birotică și papetărie, astfel încât să ai la îndemână tot ce îți trebuie. Multe persoane nu se pot concentra eficient dacă pe biroul lor sau în încăpere este dezordine sau nu este curat. Lucrând de acasă, ai posibilitatea să-ți organizezi totul exact așa cum dorești.
Acasă poți crea o atmosferă de lucru mult mai bună cu liniște sau cu muzica preferată în ureche sau o fereastră larg deschisă. Birourile de tip open space au unele dezavantaje care afectează productivitatea.
2. Economie de timp și bani
România nu este o tară mare, în care oamenii obișnuiesc să facă zilnic naveta pe distanțe lungi. Acest timp este valorificat de unii dintre angajați (unii citesc sau ascultă podcasturi, vorbesc la telefon sau merg pe jos), insă majoritatea se simte frustrată de acest tranzit. De obicei, oamenii sunt vulnerabili la o mutare a sediului companiei într-un nou sediu, mai departe de centrul orașului, este greu să iși mute domiciliul în funcție de zona preferată din oraș sau în funcție de sediul firmei și ajung chiar să aleagă între două oferte de job în funcție de cel care este mai accesibil.
3. Confortul de acasă
Foarte mulți angajați au nevoie să aibă mai multă comoditate atunci cand lucrează. Dacă ești acasă, poți mânca când dorești, nu ești întrerupt, poți regla aerul condiționat poți ține geamurile deschise, poți fi acasă când îți sosește un colet. Cei care au nevoie de variații pot să lucreze dintr-o cafenea sau să vină la sediul biroului, insă majoritatea se simt cel mai bine atunci când rămân în aria de confort, nu sunt stresați de galagia biroului sau de un coleg care este dornic de conversație.
Dacă ai o idee de afacere, nu-ți fie frică să riști și pune-o în practică. Devino astfel propriul tău șef și munceste pentru tine. Înainte de a-ți da demisia gandește-te bine ce dorești să faci, elaborează un plan de afacere, estimează costurile și perioada necesară reinvestirii până când vei putea ajunge pe profit.
Care sunt dezavantajele unui birou la domiciliu?
1. Comunicarea prin intermediul e-mailului şi a telefonului şi reducerea interacţiunii directe poate scădea capacitatea oamenilor de a lucra în echipă şi mai important, poate crea un sentiment de izolare.
2. Apariția erorilor de comunicare – uneori, pentru că nu eşti lângă şefii tăi sau ceilalţi colegi, informaţiile ajung mai greu la tine şi te fac să fii cu un pas în urmă. Primești mai greu un feedback și te poți simți nesigur pentru că nu poți comunica rapid cu colegii sau cu șeful tău pentru a le cere un sfat.
3. Deși unii pot profită de lucrul de acasă pentru a face mai mult sport, alții pot observa că au intrat intr-o rutină în care se ridică de la calculator doar pentru a merge la baie, manâncă într-un ritm nesănătos și lucrează într-un program prelungit.
Deși primul instinct ar fi ca lucrul de acasă presupune libertate, această libertate este cu adevarat valorificată dacă este urmată o rutină. Rutina nu presupune o restricționare a timpului, ci un mod de a organiza timpul atât de bine încât să poți face toate lucrurile pe care ți le dorești.