Buletin informativ piata muncii: Care sunt pasii spre un parcurs profesional de succes?

 

Semnele de incertitudine din economie legate în primul rând de fiscalitate, se regăsesc și pe piața muncii, acolo unde tot mai multe firme și angajați consideră că acest an este unul plin de provocări, de situații inedite, care i-au forțat pe cei mai mulți să ia decizii radicale și să se inoveze în mod constant.

În acest context, e bine să urmezi cel puțin pașii de mai jos, pentru a avea o carieră de succes.

1.Trebuie să ai o viziune clară, un obiectiv bine determinat, să știi ce îți doreșți, unde vrei să ajungi și în cât timp vrei să ajungi acolo.
Pentru început, ai putea să îți faci un plan de carieră pentru următorii cinci ani, în care să stabilești ce vrei să ai, unde vrei să ajungi și ce vrei să obții.

2. Trebuie să nu renunți niciodată la visul tău, oricât de nebun ar părea și oricât de greu ar fi drumul pe care trebuie să îl parcurgi.
S-ar putea să te simți descurajat, iar țelurile să îți pară nerealiste, dar este o practică bună să iți evaluezi regulat progresul pe baza a ceea ce ți-ai propus pe termen lung.

3. Trebuie să crezi în tine și în capacitățile tale.
Nimeni nu se poate dezvolta dacă nu are încredere în el însuși. Încrederea este factorul esențial într-o carieră de succes. Nu trebuie niciodată să te îndoiești de propriile abilități dar dacă o faci, ar trebui să consulți un manager sau un consilier pentru a depăși această provocare. A fi încrezător în forțele proprii nu înseamnă a fii arogant. Încearcă să fi umil și încrezător, te va ajuta mai mult decât o atitudine de lăudăroșenie care nu se bazează pe rezultate concrete.

4. Trebuie să iubeșți ceea ce faci și să faci lucrurile cu pasiune pentru că doar lucrurile făcute cu și din pasiune te pot conduce către succes.
Dacă faci un lucru, oricare ar fi acesta, fie în viață profesională ori în cea privată, care nu îți aduce fericire, care nu te motivează, renunță să îl mai faci.

5. Trebuie să investeșți în tine cât poți de mult, să înveți, să cauți mereu să dobândeșți competențe noi, să evoluezi, să fii astăzi mai bun decât ai fost ieri și mâine mai bun decât ai fost astăzi. Chiar dacă ai absolvit cea mai prestigioasă școală sau cele mai bune cursuri, nu trebuie să încetezi să înveți lucruri noi, atât din aria ta de interes, cât și din afară. Cu cât ai mai multe skilluri, cu atât îți va fi mai ușor să reacționezi în diverse situații

6. Ia-ți un mentor
Indiferent de stadiul în care te afli în carieră, este bine să ai un mentor.
Acesta te poate ajuta să-ți dezvolti aptitudinile și expertiza necesare pentru a trece la următorul nivel profesional. Mentorii pot fde asemenea, îti pot oferi informații despre compania în care lucrezi, te pot învăța cum merg lucrurile în organizatie și de ce e nevoie pentru a avansa. 

7. Trebuie să fii autentic, să nu te compari și să nu-ți dorești să fii precum ceilalți ori cum și-ar dori ceilalți să fii. Compară-te cu tine însuți și caută în ceilalți inspirația de a deveni așa cum tu îți dorești, de a deveni mai bun.

Doriți să primiţi ştiri despre proiect?

În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.