Până nu demult, învățarea la locul de muncă a jucat, în mod traditional, un rol minor în educația adulților datorită lipsei potențialului de învățare și a oportunităților de învățare în locul de muncă, industrial, tradițional. Învățarea adulților are loc în general în viața obișnuită și abia apoi la locul de muncă.
Simptomatică pentru munca digitală este o învățare digitală, integrată la locul de muncă, care merge mână în mână cu locuri de învățământ delimitate și cu noi forme de învățare la locul de muncă. Creșterea învățării este semnificativă și modelează învățarea adulților. Stăm pe pragul unei lumi frumoase noi de învățare și o nouă piață a muncii?
Învățarea digitală care are loc atât la locul de muncă, cât și în exterior, se caracterizează prin limitarea temporală și spațială, nu se limitează la etapele individuale ale vieții și nu se limitează, cu siguranță, la procesele formale, instituționalizate de învățare. Învățarea digitală la locul de muncă este în cea mai mare parte învățare informală și reprezintă o parte fundamentală a muncii digitale.
Prin digitalizare un loc de muncă trece printr-o transformare fundamentală: se pluralizează, diferențiază și delimitează. Lumea digitală a muncii creează noi locuri de învățare virtuale și le modifică pe cele fizice existente. Locurile de învățare vor fi extinse pentru a include spații de învățare și arhitecturi de auto-învățare, astfel va avea loc învățarea integrată a muncii și îmbogățirea învățării informale, non-formale și formale.
Formele ajutătoare de învățare la muncă prin forme de acompaniament utilizate în mod specific, ar trebui să susțină și să îmbunătățească procesul de învățare în procesul de dezvoltare a muncii și a competențelor. Acestea sunt intervenții personale, mai ales pe termen lung, introduse prin restructurarea organizațiilor și prin digitalizarea muncii. Acestea sunt prezentate în mod predominant în patru forme: sprijin instantaneu al procesului de învățare, coaching, îndrumare și consiliere colegială. Aceste patru forme se confruntă cu diferențierea și difuzarea crescătoare, cum ar fi conceptul de coaching care este împărțit în coaching-ul colegial, coaching-ul echipei, coaching-ul proiectului și coaching-ul online sau e-coaching.
Digitalizarea lumii muncitoare nu determină nici un concept de învățare și de calificare în sine. Pe de-o parte, învățarea ca o componentă fundamentală a muncii digitale prin legătura dintre muncă și învățare poate promova învățarea în rândul adulților în medii de învățare reflexive, de îmbunătățire a identității și a muncii și un mediu de lucru mai uman, dar, pe de altă parte, învățarea integrată în muncă nu este în sine o susținere a învățării și a personalității. De asemenea, poate fi o învățare experimentală și aleatorie care duce la scurtarea tehnologică și funcțională.
"Marea provocare, pentru angajatori, guverne și populație, este ca multe dintre locurile de muncă viitoare nu au fost încă definite, unele nici măcar nu au fost inventate. Singura certitudine este că lucrătorii de mâine vor trebui să aibă abilități tehnice și competențe digitale, completate de o flexibilitate în gândire, pricepere în rezolvarea problemelor", afirma Marius Haratau, ceo Factory 4.0.
Economia, în 10 ani, va fi conectată la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta înseamnă că angajații vor trebui să știe să folosească calculatorul, aplicațiile de lucru, să efectueze diferite operațiuni folosindu-se de inteligența artificială.
"De la vânzătorul de la magazin la managerul de vânzări, de la angajatul din agricultură la cel care lucrează în fabrică, activitatea tuturor va fi susținută cu ajutorul roboților, aplicațiilor software, inteligenței artificială. Să manevrezi un robot care culege legume, să lucrezi cu robotul care asamblează mașini, să folosești aplicație online prin intermediul căreia gestionezi relația cu clienții - astfel de activități sunt deja obișnuite în alte țări și, cu siguranță, vor fi implementate și la noi", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit studiilor, economia viitorului se va baza, mai mult ca oricând pe date, iar gestiunea acestora va genera cele mai multe locuri noi de muncă.
De la analiști de date, capabili să interpreteze informațiile, să le folosească pentru creșterea productivității și performanței companiei, la manager de sistem AI, capabili să planifice, să bugeteze și să gestioneze talentele, resursele și operațiunile, toate companiile vor avea nevoie de astfel de joburi, potrivit analiștilor.
"Datele sunt deja folosite în diverse industrii, de la publicitate la utilități și servicii financiare. Sunt tot mai multe companiile care furnizează informații semnificative bazate pe cantități mari de date complexe și care au mare nevoie încă de acum de specialiști. Pe baza informațiilor furnizate, companiile obț in o mai buna intelegere, printre altele, a comportamentului clientilor si a tranzactiilor si isi pot eficientiza activitatea si pot accesa noi surse de venituri. Ce este nevoie pentru a te angaja in domeniu? În principal de un curs de specializare, iar oferte există deja pe piața românească", afirma Marius Hărătău.
Specialisti în analiza de date, ingineri, dezvoltatori de aplicații și interfațe, supraveghetori de calitate, cele mai multe asemenea joburi sunt specializate. Potrivit experților, dincolo de meseriile oarecum tehnice, economia românească va avea nevoie, peste 10 ani, de tot mai mulți oameni creativi.