Buletin informativ piata muncii - martie 2021 - Tips & Tricks la angajare

 

Ce tehnici de negociere ar trebui să adoptați când candidați pentru o poziție si vă aflați față în față cu angajatorul sau când vă doriți o creștere salarială?

 

În cele mai multe cazuri, candidatul este întrebat despre așteptările sale salariale. O întrebare foarte firească de care candidații se tot feresc, iscând întrebari de genul: „Daca spun o sumă prea mare si nu mă alege?”, „Daca spun o suma prea mică și voia să imi ofere mai mult?”, „De ce să spun eu, cand poate angajatorul să imi facă o ofertă?”. In realitate, aceste asteptări salariale trebuie comunicate în urma unei auto-evaluări, de aceea, candidații care ajung în contextul unui interviu și li se adresează această întrebare trebuie să țină cont de următoarele:

• să raspundă întrebării, fără să o evite sau să formuleze un răspuns defensiv;

• să iși cunoască valorile, cunoștințele și să identifice contribuțiile pe care le poate aduce în companie în așa fel încât să îi fie ușor să vorbească despre aceste așteptări salariale;

• suma pe care o transmite să fie într-adevăr cea reală și obiectivă;

• să nu raporteze anumite asteptări salariale largi cum ar fi "între 2.000 si 3.500 lei”, ci sa comunice o suma fixa sau un interval apropiat ca valoare;

• să nu uite firescul acestei discuții și să fie conștienți că onestitatea cu care va avea loc va fi apreciată de angajator.

 

O altă întrebare care poate să vă pună în dificultate este “Ce te-a determinat să aplici pentru acest post?”

 

Intervievatorul dorește, de fapt, să înțeleagă motivația dvs și dacă știți destul de clar în ce direcție doriți să vă construiți cariera. Răspunsurile de genul “Îmi doresc să încerc ceva nou, aș vrea o schimbare” sau “am auzit că se caștigă bine în domeniul acesta” nu vă recomandă drept candidat eligibil.

 

Cu siguranță că lista aceasta ar putea continua, însă dacă reușiți să țineți cont de sugestiile de mai sus veți merge mai pregătit și mai relaxat la următorul interviu pentru că aveți deja o idee despre ceea ce va urma.

 

Va fi selectată doar persoana care se apropie cel mai mult de acest profil și care reușește să transmită într-o discuție mesajul corect și să afișeze atitudinea potrivită, adica bun simț, naturalețe și seriozitate.

Care sunt regulile de bază de care ar trebui să țineți cont pentru a vă găsi jobul ideal?

 

În primul rând, ar trebui să vă clarificați așteptările și dorințele de la un loc de muncă. Avem nevoi diferite, avem inclinații diferite spre un domeniu sau altul, motiv pentru care este important să știți ce job v-ar plăcea.

 

Un alt pas de care trebuie să țineți cont este să fiți cât mai informați. Trăim într-o eră digitală în care ai acces la tendintele pieței muncii, detalii despre companiile care te interesează și depre joburile disponibile la care poți aplica. Următorul pas către obținerea jobului ideal constă în realizarea unui CV cât mai bine structurat, complet și adaptat cerintelor.

 

Cum ar trebui să acționați dacă vă depuneți CV-ul la untârg de joburi și aveți ocazia să interacționați direct cu angajatorii?

 

Înainte de întâlnirea cu un angajator, ar fi util un joc de rol, în care să vă adresați întrebarea: „Daca aș fi angajator, cum mi-ar plăcea să găsesc un candidat, despre ce mi-ar plăcea să discutăm?”

 

Ca factor general atitudinea bună cu care ar trebui să vă prezentați la târg, în fața angajatorilor este cel mai important factor. Trebuie să aveți o stare bună, pozitivă cu care să abordați discutia, fără rigiditate, și cu dorința de a obține cât mai multe detalii de la aceștia.

 

Un alt lucru esențial ar fi ca tot timpul să oferiți informatii cât mai sincere și plauzibile despre dvs și motivul pentru care vizați compania respectivă, asta în cazul în care vizează una. În cazul în care o companie vă atrage atenția și nu cunoașteți foarte multe lucruri despre ea, ar fi bine să puneși intrebări constructive., dacă o companie le atrage atenția și nu cunosc prea multe aspecte despre ea, sfatul nostru ar fi să pună întrebări constructive. Răspunsurile îi vor ajuta în primul rând pe ei pentru a-și contura o imagine mai amplă despre companie. În plus, această interacțiune va arăta angajatorului interesul față de compania pe care acesta o reprezintă.

 

Practicați ascultarea activă, păstrați un contact vizual decent cu persoana din fața dumneavoastră, urmăriți cu atenție fiecare întrebare, dacă aveți neclarități întrebați, sau cereți detalii suplimentare.

 

Încurajați dialogul și fiți deschis în a oferi cât mai multe informații relevante. Dacă nu știți să răspundeți la o întrebare, nu direcționați discuția în altă zonă, ci spuneți deschis că nu știți răspunsul sau că doriți să vă mai gândiți și vă doriți să reveniți la întrebarea respectivă peste ceva timp. Fiți mereu sincer în răspunsurile date. Orice încercare de a disemina realitatea se va observa ușor de către un intervievator cu experiență.

 

Încercați să oferiți cât mai multe exemple concrete de activități sau proiecte la care ați participat și descrieți cum v-au ajutat aceste experiențe să vă dezvoltați anumite competențe, ca de exemplu: comunicarea, lucrul în echipă, abilitatea de a găsi soluții creative în anumite situații critice, inițiativă, invățarea rapidă, chiar și leardership, etc. Toate aceste competențe sunt căutate de angajatori și poți dovedi că le-ai dezvoltat fără a avea neapărat o experiență anterioară.

 

Poziționați-vă ca un partener de discuții. Nu vă aflați la un examen, nu există răspunsuri corecte sau greșite, deci nu vă subpoziționați în fața recrutorului. Este un lucru bun să aveți încredere în dumneavoastră și să arătați asta, dar aveți grijă să nu cădeți ăn cealaltă extremă și să afișați o atitudine care poate părea arogantă sau denotă o siguranță de sine exagerată.

 

Trebuie să fiți conștient de faptul că nu doar angajatorul vă allege pe dumneavoastră, ci că și dumneavoatră îl alegeți, în egală măsură. Ideal ar fi să vă întâlniți la mijlocul drumului, adică să oferiți angajatorului competențele și notivația de care el are nevoie, și acesta să vă îndeplinească toate nevoile dvs motivaționale, fie ele de dezvoltare, fie financiare.

Doriți să primiţi ştiri despre proiect?

În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.