Piața muncii este una foarte competitivă, iar dacă îți dorești să ai o șansă la un loc de muncă pe care ți-l dorești, va trebui să te distingi de ceilalți potențiali candidați și să vii cu ceva în plus. Nu e un secret că angajatorii preferă să selecteze angajați cu experiență în domeniu deoarece aceștia sunt mai competitivi, pot da randament la locul de muncă încă din primele ore de angajare, dar și pentru că pregătirea lor la locul de muncă este mai ieftină și durează mai puțin.
Astfel, stagiile de practică sunt cele care dau o șansă deopotrivă studenților și absolvenților de a se încadra pe piața muncii, oferindu-le un minim de experiență ca punct de plecare. De multe ori, tinerilor capabili, isteți și motivați nu li se oferă șansa de a-și demonstra potențialul deoarece nu ajung la interviu, procesul lor de recrutare încheindu-se după analiza CV-ului. Un CV care are mai puțin de jumătate de pagină nu impresionează pe nimeni, iar odată cu creșterea în popularitate a voluntariatului și stagiilor de practică, nici măcar tinerii nu mai au o scuză pentru lipsa de experiență.
În continuare, vom discuta câteva dintre motivele pentru care te încurajăm să faci practică:
1. Câștigi experienţă relevantă
În primul rând, stagiile de practică sunt un mijloc prin care câștigi experienţă. Cunoștinţele teoretice sunt importante și îţi asigurp un avantaj în obţinerea unui stagiu de practică, însă pentru a avea un avantaj și pe piaţa muncii, ai nevoie de experienţă practică. Punete în locul angajatorului. Ce ai alege? un absolvent fără pic de experienţă practică sau unul care a convins deja 2-3 angajatori să îi dea o șansă și care în urma respectivelor oportunităţi a acumulat experienţă practică relevantă din unul sau mai multe domenii?
2. Îţi creezi un avantaj competitiv
Ce înseamnă asta? Înseamnă că acumulezi puncte în favoarea ta care te pot ajuta să te distingi de ceilalţi candidaţi. Dincolo de faptul că vei avea ce să treci la CV ca experienţă relevantă, vei avea și exemple reale pe care să le discuţi cu un potenţial angajator în timpul interviului. În mod cert, în timpul interviului de angajare vei fi întrebat despre experienţa anterioară sau vei fi rugat să exemplifici comportamentul sau atitudinea ta în anumite situaţii prin experienţe concrete.
3. Cunoști oameni noi
S-ar putea să nu ţi se pară atât de importantă oportunitatea de a cunoaște oameni noi, însă ar trebui să știi că multe dintre locurile de muncă nu se licitează pe piaţa muncii, ci se ocupă în baza unor relaţii preexistente. Companiile de head-hunting, de exemplu, transmit oportunităţi de angajare unor persoane cu care au mai lucrat și în trecut, avâd astfel un plus de siguranţă că în momentul în care recomandă un candidat, acesta este unul demn de atenţia potenţialului angajator. Pe de altă parte, în timpul stagiilor de practică, ai oportunitatea de a cunoaște profesioniști din domeniul tău, oameni care chiar dacă nu îţi vor deveni în mod obligatoriu colegi, pot să te sprijine cu recomandări către alţi angajatori, recomandări care funcţionează similar cu garanţiile.
4. Îţi facilitează tranziţia de la școală la locul de muncă
Ce modalitate ar fi mai adecvată pentru un angajator de a testa potenţialul unui posibil angajat decât printr-un stagiu de practică? Orice companie care dorește să se dezvolte, are nevoie de angajaţi valoroși, iar angajaţii valoroși nu sunt ușor de găsit. În momentul în care un angajator observă mixul de cunoștinţe, talent și dăruire la un stagiar, sunt șanse reale ca acesta să îi ofere un loc de muncă. Pe de altă parte, sunt mulţi tineri care fac practică la insistenţele familiei sau prietenilor, fără să își dorească asta. Este foarte probabil ca aceștia să nu trateze șansa care li s-a oferit cu seriozitatea cuvenită, iar rezultatul va fi că nu vor putea valorifica în prea mare măsură experienţa din perioada de practică.
5. Decizi în cunoștinţă de cauză dacă un anumit domeniu ţi se potrivește Desigur, informaţie există, iar în actuala societate a cunoașterii, accesul la ea este mai facil ca oricând. Te poţi folosi de site-urile companiilor, de portalurile cu locuri de muncă, de paginile de facebook ale firmelor, sau de prietenii și cunoștinţele tale care lucrează deja în cadrul anumitor companii, pentru a afla informaţii valoroase despre ce înseamnă un anumit post sau despre cum sunt trataţi angajaţi de către o anumită companie, însă cele mai valoroase informaţii tot pe pielea ta la obţii. Stagiul de practică este ca și când ai gusta o mostră dintr-un produs care nu a apărut încă pe piaţă. Ai șansa să-l testezi, să aflii dacă îţi place fără să trebuiască să cumperi toată cutia. Faptul că studiezi pentru a deveni inginer, nu înseamnă neapărat că asta este chemarea ta. Când ai ales facultatea poate ai fost îndrumat/influenţat de alţii în luarea deciziei, dar acum te-ai maturizat suficient de mult încât să poţi avea încredere în opţiunile tale; între timp poate ai studiat programare, iar acum ţi-ai dori să devii web developer. De ce nu? Încearcă, vezi dacă ţi se potrivește.
6. Acum poţi transpune în practică ceea ce ai învăţat la școală
Pregătirea academică pentru cariera ta îţi relevă inteligenţa și abilitatea de a învăţa, însă stagiile de practică îţi oferă oportunitatea de a aplica ceea ce ai învăţat și de a-ţi dezvolta abilităţile. Dincolo de abilităţile practice pe care le dezvolţi, dobândești și o serie de cunoștinţe noi, cunoștinţe care ţin de detalii și de aspecte de fineţe, pe care la școală nu le poţi dobândi datorită volumului și așa prea mare de informaţii pe care profesorii trebuie să ţi-l transmită într-un timp foarte scurt.
7. Îţi consolidezi CV-ul și dobândești mai multă încredere în tine
Un CV bun și o scrisoare de intenţie/de motivaţie, te pot aduce în aţa intervievatorului; încrederea în tine și convingerea că meriţi postul pentru care candidezi deoarece ești cel mai bun candidat, te vor ajuta să treci de interviu și să obţii postul dorit. Stagiile de practică te ajută în amble planuri, echipându-te cu experienţă și abilităţi, dezvoltându-ţi CV-ul și încrederea în tine. La interviu, când îţi vor fi adresate întrebări situaţionale, vei vorbi din experienţă și nu în baza unor supoziţii.
În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.