Odata cu dezvoltarea internetului si cu aparitia unor platforme sharing, prestari servicii si freelancing precum Uber, AirBNB, Deliveroo sau Vijobs a aparut si un nou mod de a face bani si de a-si castiga existenta. In ceea ce va urma va voi prezenta idea de "gig economy", sau intr-o traducere romaneasca rudimentara "economia ciubucurilor".
Economia gig-urilor este un nou tip de ocupatie aparuta in ultimii ani in care oamenii nu mai au venit-uri din job-uri fixe sau din activitatea de liber-profesionisti, ci din prestari de servicii prin intermediul platformelor online de freelancing si sharing. Start-up-uri, precum AirBNB, au revolutionat o industrie intreaga si chiar si cei care pana acum faceau o activitate hoteliera "traditionala" se bazeaza pe AirBNB pentru promovare si pentru a gasi clienti. Se estimeaza ca la nivel mondial 5 milioane de persoane isi castiga existenta in acest fel.
Primul start-up din Romania care face un lucru apropriat de gig economy este platforma de angajari Vijobs.ro care permite candidatilor care se inscriu, nu numai de a-si gasi joburi urgent, ci si de a se promova ca liber-profesionisti si sa publice serviciile pe care le presteaza si costul serviciilor. Astfel Vijobs regandeste platforma de recrutare si o transforma in platforma de freelancing.
Care sunt avantajele si dezavantajele acestei economii?
Avantaje
- joburile devin flexibile si pot sa-mi organizez timpul asa cum vreau
- castig cu atat mai mult cu cat lucrez mai mult
- angajatorul poate beneficia de oameni doar atunci cand are nevoie, minimizandu-si astfel cheltuielile cu salarizare si eliminand problemele de fluctuatii de personal
Dezavantage
- lipsa protectiei sociale (cei ce lucreaza in aceasta economie nu beneficiaza de asigurari sociale sau pentru fondul de somag)
- dificultatea de a-si planifica veniturile