Romania, la coada clasamentului, in privinta integrarii tinerilor pe piata muncii

 

Romania, la coada clasamentului, in privinta integrarii tinerilor pe piata muncii
Nici la scoala, nici la munca. Este situatia in care se regasesc multi tineri romani. Datele Eurostat, publicate in aceasta saptamana, arata ca Romania se afla la coada clasamentului in privinta integrarii tinerilor pe piata muncii. Mai putin de doua treimi dintre tinerii cu varsta intre 15-29 de ani, care nu urmeaza nicio forma de invatamant, erau angajati.

Rata de angajare a tinerilor din Romania a scazut fata de 2021

Potrivit raportului Eurostat, in UE, trei din patru persoane cu varsta cuprinsa intre 15-29 de ani care nu urmau o forma de educatie erau angajate in al doilea trimestru al anului 2022.

Rata de ocupare a tinerilor din acest interval, care nu erau incadrati intr-o forma de invatamant, era mai mare in state precum Malta (87,9%), Tarile de Jos (87,1%) si Suedia (86,8%). Romania se afla in partea de jos a clasamentului U.E. cu o rata de 64.3%. Mai rau decat noi stateau italienii cu 59,9%.

Daca ne raportam la tinerii care urmau o forma de educatie, rata de angajare difera de la un stat la altul. Astfel, cei care invata dar si lucreaza sunt mai multi in Tarile de Jos (74,0%), Danemarca (51,0%), Finlanda (49,0%) sau Germania (43,8%) si foarte putini in Romania (2,5%), Slovacia (5,1%) si Ungaria (5,6%).

Mai mult, in Romania, in 2022 comparativ cu al doilea trimestru din 2021, rata de ocupare a tinerilor care nu urmau o forma de educatie a scazut.

Nu studiaza, dar nici nu muncesc
Un alt aspect ingrijorator scos la iveala de datele Eurostat este nivelul redus de incadrare pe piata muncii a tinerilor care nu urmeaza cursurile vreunei unitati de invatamant, comparativ cu adultii intre 30-54 de ani. Astfel, se observa ca cei tineri nu se preocupa nici de studii, dar nici nu sunt interesati de un job.

In privinta ratei de ocupare, diferenta dintre categoriile 15-29 si 30-54 este redusa in tari dezvoltate precum Tarile de Jos, Malta si Irlanda.
La polul opus, in Romania, alaturi de Bulgaria, Grecia sau Slovenia- rata de ocupare a tinerilor care nu urmeaza studiile este semnificativ mai mica decat a celor cu varsta cuprinsa intre 30 si 54 de ani.

Doriți să primiţi ştiri despre proiect?

În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.